By Alina Wardah
NAMA SEKOLAH                              :           SMK BATU SAPI , SANDAKAN
KOD SEKOLAH                                 :           XEA 2072

1
NAMA GURU
SAYA GURU BAHARU
2
JUDUL
40 STRATEGI PENDIDIKAN RASULULLAH
3
BIDANG
ILMIAH
4
PENGARANG
SHEIKH ABDUL FATTAH ABU GHUDDAH
(Tokoh  Ulama’ Hadis Syria)
4
MUKA SURAT
204
6
TERBITAN
PELIMA MEDIA
7
SINOPSIS
Buku ini mengenengahkan cara Rasulullah mengaplikasikan pendidikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dalam tempoh yang singkat, tanpa prasarana  pendidikan yang kondusif, Rasulullah s.a.w berjaya membangunkan suatu rupabentuk kelompok baru masyarakat yang berpegang teguh dengan ajaran Islam sekaligus dapat merangkumi kehidupan, jalan pemikiran, asas pertimbangan, sikap dan kelakuan malah budaya hidup keseluruhannyaberubah kepada kebaikan, keadilan dan kasih saying.
8
NILAI PENGETAHUAN/
PENGAJARAN
Buku ini menerangkan tentang strategi-strategi dalam penyampaian PdP sekaligus memberi cadangan kepada guru-guru dalam memperbaiki teknik PdP mengikut kesesuaian. Selain itu, buku ini juga memberi kefahaman berkaitan cara-cara penyampaian yang lebih sistematik dan tersusun. Beberapa huraian yang disampaikan memberi gambaran jelas berkaitan teknik pendidikan cara Rasulullah dan kesesuaiannya untuk diaplikasikan dalam PdP sekaarang.
Menelusuri buku ini mengingatkan kita bahawa Rasulullah s.a.w merupakan contoh teladan yang baik dalam menyampaikan sesuatu. Oleh itu kita  seharusnya sentiasa menimba ilmu supaya kaedah, pendekatan dan taktikal masa zaman Rasulullah s.a.w sentiasa relevan dan kemas kini.
9
APLIKASI ILMU DALAM ORGANISASI / PDP
Hasil dari pemahaman dan penelitian saya, perkara utama yang perlu dimasukkan ke dalam PdP adalah teknik atau cara penyampaian yang berkesan dan sistematik. Buku ini banyak menyalurkan idea kepada saya kaedah dan penggunaan idea dalam perealisasikan PdP yang terbaik meengikut situasi pelajar dan suasana pembelajaran yang berkesan.
10
KESIMPULAN
Sebagai penutup, buku ini banyak membantu saya dalam pengembangan idea yang pelbagai untuk menghasilkan PdP yang baik dan sesuai dalam matapelajaran yang saya ajar. PdP akan lebih bermakna sekiranya teknik pengajaran kita dapat diterima oleh pelajar.

Disediakan Oleh,                                                                                                       Disahkan oleh,


___________________________                                                                             _____________________________
(SAYA GURU BAHARU)                                                                                      (                                                                 )


Tarikh siap : 11 Okt 2013



Tatkala jari jemari saya sedang enak menari ikut tarian sendiri..membuat sinopsis sendiri berkaitan buku ini..saya terfikir....mampukah saya mengaplikasikan strategi2 ini......"Allah...aku lemah, aku tak kuat".....moga Allah kuatkan saya sebagaimana Dia kuatkan guru2 yang mengajar saya dulu kala.. Dengan lafaz bismillah...saya nekad....saya akan.....:)

Jadi...
inilah gambar bukunya dan inilah sinopsis ringkas dari hasil bacaan yang tak seberapa setelah melalui 'tempoh pencen' yang agak berkurun...berabad....berdekad...ambik la semua...ahahaha...
bahasanya agak tidak 'kaya'...semiskin tuannya...ehurm...miskin ilmu....itu saya pasti !

dan....

tatkala sinopsis ini dihantar pd cg Anuar....boleh plak dia gelak...ayat dia tu yang takleh lupa...ahaha....  walaubagaimanapun..terima kasih cg Anuar tuk kata2 semangat itu...mungkin saya satu2nya guru yang hantar 'sinopsis' ini...
tp saya tak sehebat guru2 lain yang duk ada di SMKBS..saya ini guru baharu yang baru nak belajar erti sebuah kehidupan yang berlatarbelakangkan semak samun yang tebal....keke

Fight oh GB !!!!


1954 
22102013
Taman Fajar Perdana,Sandakan
~Ma fi Qalbi Ghairullah~






By Alina Wardah
Bandar Sandakan - 7/7/2013 - 7.49 a.m....
Pagi yang 'sejuk', hujan rintik2 membasahi jeti...
smua org siap untuk memulakan 'ziarah'....
hanya menunggu ketibaan bot...
15org kesemuanya..
masing2 layan perasaan..takut, gementar, gemuruh, excited, curious....dll...
Time for boarding....bot bergerak laju membelah laut...
sekitar 9.45, kami sampai di tempat yang dijanjikan..hnya 15min prjlanan..
hujan masih lagi rintik2 halus...di jeti Tanjung Aru, kami di sambut meriah oleh keluarga cg Rusdi..
hurmm..yang kurangnya tiada paluan kompang atau rebana..:)...
pagi2 hari dijamu teh nai n kueh mueh..urmm.
masa terluang sebelum mula majlis, kami mencuri peluang bergambar di luar rumah...snap sana...snap sini..kiri rumah, kanan rumah..kecuali bwh rumah...kerana bwh rumah hanya ada air..nama pun rumah atas air..:)
setiap penjuru 'jalan' kami terokai....sambil kaki berhati2 memijak papan @ penghubung rumah ke rumah..rasanya kebnyakan rumah usianya berpuluh2 tahun...masih berdiri tegap lagi teguh...huhu


jam 1.30
Bot yg kami booking smpai..
tiba masa untuk bergerak pulang...
kami bersalam-salaman...
sedih...sayu....dan yang pasti kami kekenyangan..alhamdulillah...:)




Terima Kasih buat Cg Rusdi dan keluarga...len tahun kami dtg lagi...




2140
12072013
Rumahku Syurgaku,Sandakan
~Jiwa kacau~

By Alina Wardah
Sememangnya penulis dan aktiviti lasak tidak boleh dipisahkan.......:)

Dari zaman sekolah....sampai masuk univ...da bekerjaya...masih juga tak boleh berenggang dengan aktiviti lasak....Alhamdulillah...stkt ni smua aktiviti lasak itu 'terpilih dan menyihatkan'..hehe

Suka saya kongsikan pengalaman water rafting di Sungai Kiulu...bukan sorang diri...tp beramai2..seramai 14 org guru SMKBS terlibat...di'plus'kan dengan 2 orang doktor jemputan...hehe..aktiviti ni berlaku beberapa bulan yang lepas....(Ops..hehe..lambat pulak update kat blog)...bertarikh 28-30 bulan September 2012

Perjalanan kami yg memakan masa berjam2...kawan2 yang kilik2..4buah kereta berkonvoi...ekspedisi yang mencabar tahap kesabaran dan keberanian diri...ye lah, penulis bertolak dari Sandakan...nak sampai KK ambik mase 6jam tu..huhu..bermalam 1mlm di bandar KK...then, pagi sabtu bertolak ke Tamparuli...sungai Kiulu terletaknya dalam daerah Tamparuli... 

Ketuanya si Lancer..:)
Pagi 29hb....jantung berdebar2...ditambah pulak kena drive sendiri...driver jemputan naik kereta lain...jd terpaksalah tuan pnye DCA yang kiut itu pandu sendiri kudanya...huhu

Perjalanan ke daerah Tamparuli mengambil masa tak sampai sejam pun....jam 9.00 pg, kami sampai ke "Starting Point" atau dikenali sebagai "Pukat" di kalangan masyarakat situ.......airnya tenang...rafter (jurulatih khas) kata skrg bukan musim hujan...jd tak merbahaya sangat la..kanak2 pun boleh ambil bahagian...kalo mak bapak bg izin... tambah rafter lagi...sungai kiulu grednya tak sama dngan sungai Padas...kat sini gred 1 / 2...tak macam di Sungai Padas..tahap 3 / 4...sungai Kiulu tahap bahayanya boleh di bawak berunding...(mak aih..ayat rafter ni tenang lagi menyenangkan..)

Haaaa? tak mencabar? lutut ini da menggeletar....tadi debaran lain...skrg datang lagi debaran...berganda2 debaran nih...jantung pun da terasa tiada ditempatnya...haha...
yg menulis ini da la tak pandai berenang... pnh la berpengalaman naik bot...itu situasinya lain...ada enjin..bot da la besar..

Cuba bayang...
berkenu di aliran arus yang deras..isi sungainya penuh dengan batu-batan....dah la saya ni tidak tahu langsung berenang...hik

banyak group yang handle aktiviti ni...kami pilih yang biasa2 ja...level yang tak tinggi mana...aiyyark..lupa plak nme group yang kami join tu...MAAF ya..!

Setelah diberi taklimat dan tips khas oleh para rafter....kami memulakan aktiviti....
Bersiap sedia dgn jaket keselamatan dan helm..serta pendayung 1 sorang...smua tu wajib ada pd setiap peserta......

Kami beramai-ramai menurunkan bot getah atau "dingy" yang boleh memuatkan 5 hingga 8 peserta....
Kami putuskan untuk ambik 3 dingy...2 dingy memuatkan 6 orang..dan lagi 1 dingy hanya ada 5 orang...


Kami diarah oleh rafter untuk mengheret dingy ke tengah sungai...deruan air sungai yang mengalir tenang tidaklah menyukarkan kami untuk sampai ke tengah sungai....tp tanpa disangka2...baru je masuk sungai, 1 badan basah kuyup...kenapa jd mcm tu..biarlah rahsia...eheh.. 

Setiap kump seolah2 tidak sabar untuk memulakan 'kembara' masing2....permulaannya di aliran air sungai yang tenang....sambil menghayung pendayung perlahan2...juga bersembang tentang taajubnya ciptaan Allah...
Di sepanjang Sungai Kiulu terdapat kawasan yang tidak deras arusnya dan ada yang sangat laju arusnya tambah2 dikawasan yang isi sungainya berbatu...jadi tenaga kami tidak digunakan secara maksimun..hnya di sesetangan tmpt shja memerlukan tenaga...yang penatnya adalah rafter..mengawal arah dingy...kami peserta yg seramai 5 orang hanya relax sambil menikmati damainya pagi...:P

Sungguh, mata ini seolah2 terpukau dengan keindahan alam sekeliling ciptaan Allah SWT...ditambah dengan bunyi aliran derasnya air sungai....TENANG...AMAN...MENDAMAIKAN jiwa raga...

adakalanya rafter mengingatkan kami untuk mula beraksi... sama2 mengawal dingy dari dihanyut deras air sungai...supaya dingy kami ada halatujunya...kami hanya mengikut arahan KETUA....sifir arahan dari rafter : backward... forward...
dan yang paling specialnya...dingy kami BOCOR !!!!
..ahaha.... sabar je la... padahal jantung ni dup..dap...dip...dup.... 
Rafter cakap..tak per...masih dalam kawalan..hush...hush...

Ops..lupa nak memperkenalkan rafter kami...ANUAR...muallaf...bagus dia...tenang memanjang...percakapan dia lembut jer...dan yang pasti sntiasa cool..walaupun mase tu dingy kami tersekat di celahan batu besar..kami dah mula cuak...dah la si Anuar tu kurus...dia turun dari dingy sorang2 and push dingy kami sorang2...kami nak tolong tak dikasinya...ya lah...air sungai deras mase tu...kami semua tidak berpengalaman nak handle situasi itu....dan akhirnya kami berjaya jgk keluar dari cabaran itu...semuanya hasil usaha si Anuar...huu

Sememangnya kerjasama antara ahli 1 dingy amat penting...kalo sorang buat hal..silap haribulan tak sampai kami ke garisan tamat...:)...Oya, mmg nak bekerjasama dengan si Anuar tu...da dia kata dia mampu buat..kamu diam2 saja dalam dingy...maka kami bagi semangat melalui mulut ja la...:)

Pengalaman tak boleh lupa sampai harini..tertelan berjug2 air....sebelum ditarik kluar dari air...apa lagi...saje2 melemaskan diri...ahaha...biarla jd kenangan...Alhamdulillah..syukur masih dibagi peluang menginap dibumi Allah tuk 1 jangka masa lagi...

Paling best bila kami 3 pasukan berlumba untuk berada paling hadapan...adakalanya group kami di potong olen group lain....ada yang group dari pelancong China...sempat la bertegur sapa setiap kali kami berehat di 'RNR'..ehehehe...
kalo tak silap kami sempat berhenti rehat di 3 check point...

check point pertama : Berenang santai
check point keduan : kasi ikan makan
check point ketiga : apungkan diri di arus sungai yang deras sambil pegang kawan 

Ohya....semua aktiviti kami itu dirakam oleh jurukamera khas...untuk kenang2an kami...tp kalau nak gmbar tu..berbayar....bukan murah...aiyyark..

Dari kiri Cg Fakhri, Kak Nanie, Kak Fazida, Kak Julie, Saya, Kak Salina, Kak Scha dan Cg Rahman

Aktiviti menyelusuri sungai Kiulu mengambil masa selama 3Jam lebih..hurrmm...tp bergantung pada arus sungai....walaupun penat, tapi kami puas berekspedisi...:)...dan disaat pegang ja sijil yg kami dpt tu...terasa diri ini berjaya dlm cabaran itu...ehehe..gurau bha...

Akhir sekali apa yang dapat penulis garapkan disini...kerjasama, pengorbanan, kekuatan fizikal dan mental, ketabahan semua peserta..perlu digaul sekali agar tercapainya sebuah pengembaraan yang penuh dengan iktibar dan juga keseronokan.

Jiwa hebat !

Pesanan penulis, apa sahaja aktiviti lasak yang kita nak ceburi..kita mestilah ukur baju di badan sendiri...erk..eh..silap....kita kena tahu tahap kemampuan diri dan keselamatan aktiviti tersebut...ok....Yok, banyakkan pengalaman...






0814
02062013
Rumahku Syurgaku, Bachok
~Mencari Arjunaku~






By Alina Wardah
Tarbiyah terhebat……”ya Allah, rezekikan aku untuk kembali ke ‘kampung halaman’ku lagi.”.

~Tanah Haramain itu makin kami rindu~ ES-GLOBE ’10

“Aku berpijak pada tempat baginda pernah berpijak. Aku solat pada tempat baginda pernah bersolat. Setiap langkahku di sini, haruman baginda yang mengiringi. jelajahku di tanah ini, seolah pawagam yang menayang kembali. Perit getir baginda dicaci. Indah persahabatan yang setia. Kekuatan Islam yang baginda bina. Sehingga manisnya ku rasa~”

Allahu Akbar !!!

Aku semakin merindui Syurgamu,
Biarpun 3 tahun sudah berlalu...
memoriku ligat berputar menayangkan gambar2 lama seolah baru kelmarin aku tinggalkan tempat ITU...
Aku rindu...sangat rindu...
Ya...masih aku ingat...
disaat mataku melihat Kaabah...
Nafasku mati
Lidahku seolah2 dipaku
Kakiku lemah

Masih juga aku rindukan sahabat2 serumpun itu...
aku kuat, sekuat mereka....
aku berani, seberani mereka...
aku juga tabah, setabah mereka...
Aku nakal....dan mereka berjaya meneutralkan kenakalan aku...hehe...
Aku bahagia dunia akhirat...kerana mereka ada di samping aku....:)




1954
26052013
Rumahku Syurgaku, Bachok
~Berikan Aku Peluang~
 

By Alina Wardah
Aku boleh berkata berhenti.
Tak mahu meneruskan. 
Tapi sudah sampai tahap ini.
Berhenti hanya mengecewakan jiwa-jiwa yang menaruh harapan.
Berhenti bermakna,impian tidak dapat dilaksanakan. 
Maka, aku putuskan,bila degup jantung berhenti, hanya itu saat noktahnya.


2234
24052013
Rumahku Syurgaku, Bachok
~Masih sama, tiada kata~
By Alina Wardah
Alhamdulillah...
Hari ni..bersamaan 23 Mei 2013/Khamis....
Bermulanya cuti seorang guru...
dan bermula jugak la episod 'mencari tag harga sebuah kehidupan'...:)

Flshback balik kisah semalam yang bahagia lagi membahagiakan...:)
Rabu - 22 Mei 2013 - 9.30 pg....habis ja acara merentas desa SMKBS...terus jumpa ibu pengetua...minta kebenaran tuk pulang bercuti + hilangkan rindu jumpa beliauku + huk..uhuk....(sori..batuk.}... meeting guru jam11 terpaksa la ponteng...minta maap yer...sesungguhnya aku tidak dpt menahan gejolak 'balik kampung'...heheh...

Bapak warden a.k.a jiran sebelah rumah also cg senior di smkbs, dari kelmarin menawarkan diri sedia tuk hantar kami p airpot... terima kasih cg bidin yang baik hati lagi rajin tolong kami...:)

jam9.43 terus pecut balik rumah..sekolah - rumah lebih kurang 20min ja pun pjalanan...smpai rumah jam10.05...bersihkan diri...pakai baju baru lagi wangi..:)
(almaklumlah merentas desa sambil merentas beberapa kampung + jalan raya yang rosak teruk ditambah pula berlumba dgn lori2 n treller2....)

..andu bha...flitenya jam11.35...aigosh...
alhamdulillah..sempat..jam10.30 dan siap nak kunci pintu rumah...kerling blakang...aih..fortuner da menunggu rupanya...mcm biasa la...cg bidin orgnya suka menepati masa..:)

sampai airpot...angkut beg...(siap kene perli dek cg bidin..'kamu balik bawak batu ka nih..ya ampun beratnya beg'...kami gelak ramai2..haha)...then tak lupa ucap terima kasih pada penjaga kami itu...berlari2 anak untuk check in....dan get ready tuk masuk balai pelepasan..... flying with wing !!!

jam2.35 smpai di KLIA...transit kejap....flite ke kb jam6.35... habis 1KLIA kami jelajah...sambil bersihkan mata yg berhabuk mse merentas desa td pagi...kekeke....

jam5.30 berjalan masuk p balai pelepasan...org putis panggil departure hall...terus p gate B2....dan menunggu lagi....aih..pelik pulak...da 6.05 minit...sorg pun takde kakitangan mas kat B2...p check kat skrin besar....auchhh....rupanya suda ditukar...terus kami berlari p gate B9...nasib baik sempat..kalo tak merasa la kami jd glamor bila nme dipanggil diudara...kiki...

Flying with wing lagi !!!
alhamdulillah...selamat sampai....jam7.25 da menunggu tuk ambik beg doraemon...:)
lepas dpt beg...berhajat nak p solat..menapak la ditemani beg doraemon itu...smbil2..call my brother...aih,dia kata da sampai...terus tukar haluan...p cari pintu keluar...(balik solat kat umah ja la...lgpun kejap ja nak sampai umah dari airpot)

cepat2  cari keta my abang...ya jumpa!
angkut beg masuk dalam keta cepat2....den suruh dia gerak cepat....tak sabar bha...
dlm keta tu ada husna my ank buah n my lovely emak....

huhu..alhamdulillah....bahagianya kalau da namanya balik kampung halaman...


1844
23052013
Rumahku Syurgaku, Bachok
~Dengan Kasih Tanpa Benci~











By Alina Wardah
Alkisahnya, seorang kakak yang telah dirisik seorang lelaki...
tetapi di hati kakak dilema antara dua..
adik bertanya, tidakkah kakaknya meredhai agama yang dimiliki pemuda itu..
kakak menjawab, pemuda itu kerjanya antara iman dan kufur adikku..
adik bertanya, kenapa kakak berkata demikian?..
kakak menjawab, iman ini sentiasa diduga dik bahkan persekitaran kerja yang kondusif pun belum tentu iman itu terjaga inikan pula di tempat kerja yang mempunyai seribu satu dugaan adikku..
adik boleh memahami situasi tersebut lalu berkata...hati manusia ini lain2 kan kakakku, mungkin hatinya berlainan..
kakak menjawab, mungkin ya mungkin juga tidak adikku..muslimah ini disarankan memilih agama yang benar di sudut pandangan hatinya, langkah-langkah yang perlu diatasi andai iman dikhuatiri tergugat..
kakakmu ini hanya ingin mencari syurga dunia adikku, syurga dunia yang akan membawa kakak melalui indahnya syurga akhirat bukan nilaian duit, harta @ kebendaan di dunia semata-mata andai itu lebih kepada material..kakak tahu, jalannya agk payah dan susah adikku bahkan ianya hampir-hampir mustahil untuk dikecapi tapi ianya tidak mustahil andai kakak bersandarkan aturan Allah yang telah ditetapkan untuk kakak melalui niat kakak semata-mata ingin meraih redhaNya..
adikku, kita memerlukan aqidah yang benar terhadap sesuatu yang bukan dalam jangkauan pemikiran kita dan semestinya yakin itu pasti, percayalah!!segala-galanya bermula dari kita,perbetulkan diri kita..usai mendengar,
adik membalas dengan sayu dan yakin..in shaa Allah kakakku, semoga keberkatan jodoh ada padamu..amiin yaRabbi.

Nukilan indah dari seorang adik untuk kakaknya yang nakal lagi kilik....:P


1723
23052013
Rumahku Syurgaku, Bachok
~Dengan Kasih Tanpa Benci~
By Alina Wardah
Saidina Ali Bin Abi Thalib karramallahuwajhah berkata, 

“Apabila anda hendak makan epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan epal tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh ANGIN akan lenyap” 


Kenapa saya suka tuffah ?? ;

Pertama : 
Hidu tuffah dapat menenangkan fikiran

Kedua : 
Membersihkan saluran usus serta membuang racun dan toksid

Ketiga : 
Mengurangkan risiko sakit jantung

Keempat : 
Melindungi sendi tulang

Kelima : 
Membantu mengekalkan berat badan terutamanya tuffah hijau..(harap maaf, tiada tuffah yang warna biru...keke) 

Keenam : 

Kandungan serat tuffah mampu mengisi perut yg sedang lapar sekaligus mencegah kita makan secara berlebihan

Ketujuh : 
Mengatasi masalah sembelit, bagus untuk pengidap buasir

Kelapan : 
Anti-kolestrol. mengekalkan tahap kolestrol dalam darah

Kesembilan : 
Cari la sendiri.,...banyak lagi kelebihan + khasiat tuffah...:)

1754
07042013
Sandakan
~Dengan Kasih Tanpa Benci~


Lampiran (",)
 
 
 

 
By Alina Wardah

11.56 pm ; 02042013
parking kereta dengan penuh cermat....ambik barang-barang 'perang' then terus masuk pejabat...thumb print bukti masuk mengajar....:)
Ditegur oleh kak Mang...."Alina, besarnya kau dapat hamper...."
Hamper apa kak?
"Owh, kau belum naik bilik guru ka? kau pergi tengok la sendiri...."sambil senyum....
Aku mengeleng.....penuh tanda tanya...

Menapak naik bilik guru di tingkat 2....
"Alhamdulillah...sampai juga...." berjalan perlahan2....sambil senyum kiri kanan pada pelajar2 dan guru2 pagi...ya la...senyuman itu sedeqah....:P

Sampai ja di meja guru....;
"Tahniah Alina !"
Ucapan dari beberapa orang kakak2 merangkap guru senior....
ku kaget sambil tersengeh...

1 bakul tuffah !

"kak, kenapa ada benda ni atas meja alina? Sempena apa? Dari siapa?..."
terus menjadi tanda tanye....
"Untuk Alina la .." Jawab kak Yusrah...

"Owh....hari ni Apple Day..."
    baru aku ingat....tp dari siapa bakul VVIP ini...
     tak per...akan aku selidik !

1 Jam kemudian

"Ustazah Alina, ni untuk ustazah..." sambil menghulurkan 2 lagi bakul tuffah
Erk,.....untuk ustazah ka?
     "iya......" jawab Julia ringkas.

Julia : pelajar frm6 merangkap AJK penganjur Apple Day

" Boleh ustzah tahu bakul2 tuffah ni dari siapa?"
Dia senyum.....
"boleh ustazah....nanti saya semak ya" jawab Julia...

20 minit kemudian ;
"ustazah, ini ada lagi untuk ustazah..." sambil hulur 2 lagi bakul tuffah...
"aih, kenapa banyak sangat....?" soalan yang tak sepatutnya  aku tanya...huhu


Julia semak sambil bacakan isinya ...;
"bakul VVIP dari Amin Syah, 5C
2 bakul berikutnya dari 3B, pelajar lelaki.
2 bakul lagi tidak dinyatakan di sini...dari pelajar2 perempuan...mungkin pemberinya mahu nama dirahsiakan...
tahniah ustazah...penerima tuffah yang paling banyak"

Gulp......terharu....sungguh, aku sangat2 terharu...

Aku tersenyum...kepalaku ligat mencari gali sesuatu....mereka2 ini ;
banyak meninggalkan memori indah lagi mengembirakan....
Opsss....kenapa mataku berair....!!!


Terima Kasih....duhai kekasih2 hati ustazah...
~_______~

0141
06042013
Sandakan

Lampiran (",)






















By Alina Wardah



Nikmatilah masa ‘single’ ini sepuasnya untuk kita memperbaiki iman.





































Bersangka baiklah denganNya Yang Maha Pengasih. Dia belum izinkan untuk kita berada dalam ikatan yang suci bersama pasangan yang kita nikahi kerana Dia ingin kita bercinta denganNya secara eksklusif tanpa gangguan daripada sesiapa. Dia ingin kita menghabiskan waktu-waktu malam kita yang sunyi dengan hanya merintih dan berkasih padaNya yang satu tanpa gangguan dari sesiapa.


Dari dulu....sekarang dan mungkin selamanya kali .. blog akuislam.com tetap menjadi pujaan jiwaku tatkala jiwa ini sunyi dari sebarang nasihat...:)
12.38 a.m
2/4/2013 
Sandakan, Sabah

 


By Alina Wardah
Betapa aku rindukan tempat ini....Allah....

Waspadalah dengan 40 senjata iblis dan bala tenteranya
 
1. Panas baran.
2. Cinta dunia.
3.Penyakit bodoh.
4. Berangan-angan.
5. Tamak haloba.
6. Bakhil dan kedekut.
7. Bangga diri.
8. Bongkak.
9. Kagum diri sendiri.
10. Takut dan gelisah.
11. Sangka Buruk.
12. Mencaci hina.
13. Suka pada dosa.
14. Rasa tidak bersalah.
15. Putus asa.
16. Kufur.
17. Sombong.
18. Memilih-milih hukum (Sekular)
19. Rezeki haram.
20. Orang miskin yang sombong.
21. Kufur nikmat.
22. Lalai.
23. Besekutu
24. Mengumpat.
25. Bermewah-mewahan.
26. Menegakkan kebatilan.
27. Memutuskan hubungan.
28. Derhaka.
29. Dayus.
30. Melupakan ibubapa
31. Ikhlas kerana terpaksa.
32. Hilang sifat amanah.
33. Dunia masuk masjid.
34. Minuman keras jadi ringan.
35. Wanita hiburan.
36. Utamakan hawa nafsu.
37. Stress / tension / tekanan.
38. Berat menunaikan solat isyak dan subuh.
39. Menipu dalam perniagaan.
40. Menunjuk-nunjuk.

Dipetik dari buku 40 Senjata Iblis beserta bala tenteranya karangan Abu Ahmad Yasin terbitan pusaka Azhar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...